مشخصات کلی کشور کانادا
کشور کانادا دومین کشور پهناور جهان ازنظر مساحت است (9.984.670 کیلومترمربع). این کشور به ۱۰ استان و ۳ ناحیه یا قلمرو تقسیمشده است. استانها درمجموع استقلال زیادی از دولت مرکزی دارند، اما، درجهٔ این آزادی عمل درمحدوده قلمروها کمتر است. مهمترین استان ازلحاظ اقتصادی و سیاسی استان انتاریو است که شهرهای تورنتو و اتاوا در آن قرار دارند. کِبک، آلبرتا، بریتیش کلمبیا، منیتوبا، نیوبرانزویک، نیوفاندلند و لابرادور، نووااسکوشیا، انتاریو، جزیرهٔ پرنس ادوارد و ساسکاچوان استانهای این کشور هستند. 3 محدوده قلمرو آن نوناووت، قلمروهای شمال غرب و یوکان است.
آبوهوای کانادا رویهمرفته سرد و در بیشتر جاها قطبی است. البته آبوهوا در بخش جنوب غربی، جایی که شهر ونکوور و جزیره ونکوور از استان بریتیش کلمبیا در آن قرار دارند، معتدل است. آبوهوای تورنتو سرد و جنگلهای تایگا در این کشور دیده میشود برج سیان در تورنتو نخستین برج بلند مخابراتی جهان است.
کانادا از جنوب با ایالاتمتحده و از شمال غرب با آلاسکا هممرز است. مرز مشترک کانادا با ایالت متحده بلندترین مرز زمینی در جهان است.
جمعیت کانادا طبق آخرین سرشماری 35.675.834 اعلام شده است. و زبان رسمی این کشور زبان انگلیسی اما در استان کبک زبان رایج فرانسوی است. واحد پول کشور کانادا دلار کانادا است که به نسبت دلار امریکا ارزانتر است. پایتخت کشور کانادا شهر اتاواست و بزرگترین شهر آن تورنتو است. و پرجمعیتترین شهرهای آن به ترتیب شهرهای تورنتو، مونترال و ونکوور است.
سیستم آموزشی کانادا
تحصیلات عالیه در کانادا شامل سه بخش میشود:
- دانشگاهها و پلی تکنیکها
- مؤسسات فنی
- کالج در کانادا
تحصیل در مقطع لیسانس
داوطلبان تحصیل در دانشگاههای کانادا در مقطع لیسانس مستلزم داشتن معدل بالا و مدرک زبان انگلیسی وهمچنین سابقهٔ تحصیلی خوب هستند . پذیرش در مقطع لیسانس برای کشور کانادا محدودیت رشته ندارد. در صورت نداشتن نمرهٔ زبانا مورد نیاز ، متقاضی میبایست ابتدا دورهٔ کالج زبان را بگذراند. دورهٔ تماموقت لیسانس در کانادا بین 3 تا 4 سال زمان میبرد.
تحصیل در مقطع فوقلیسانس و دکتری در کانادا:
پذیرش در مقطع فوقلیسانس و دکتری در کانادا، مستلزم معدل بالای ۱۳ و مدرک IELTS با نمره حداقل ۵ و داشتن یکی از مدارک GRE یا GMAT برای برخی از رشتهها است. پذیرش فوقلیسانس و دکتری نیز برای داوطلبان ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا در تمامی رشتهها ممکن است.
تحصیل به زبانهای انگلیسی و فرانسه
دانشجویان بینالمللی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا را دارند ،میتوانند به یکی از دو زبان رسمی کانادا یعنی انگلیسی یا فرانسه تحصیل کنند.البته برخی مؤسسات آموزشی دروس را به هر دو زبان ارائه میکنند هرچند برای حضور در هر یک از سطوح تحصیلی تسلط کامل به هر دو زبان ضرورتی ندارد.
بورسیه تحصیلی در کانادا
بسیاری از دانشگاه های کانادا برنامههای کمکهزینه تحصیلی و بورس متنوعی برای دانشجویان خارجی داوطلب تحصیل در دانشگاههای کانادا را دارند و شناخت این بورسیهها از اهمیت بالایی برخوردار است.. Scholarships, grants, bursaries مدلهای مختلف بورسیه تحصیل در کانادا هستند:
Scholarships بر اساس شرایط درسی و تحصیلی متقاضی بوده و توسط منابع دولتی یا شرکتهای خصوصی یا دانشگاهها ارائه میشوند و به این نوع کمکهزینههای دانشگاهی اصطلاحاً فلوشیپ fellowship هم گفته میشود. برای دریافت این بورسیه تحصیلی کانادا، متقاضی باید دارای صلاحیتهای علمی مانند معدل بالا، مقاله، و نمره زبان انگلیسی یا جی آر ای مناسب باشد.
grants و bursaries مربوط به مواقعی هستند که دانشجو نیاز مالی داشته و از منبعی به آنها کمک میشود. در این موارد صلاحیتهای علمی دانشجو مدنظر نیست. این نوع کمکهزینهها کمتر برای دانشجویان بینالمللی در نظر گرفته میشود.
هیچکدام کمکهزینههای تحصیلی که در بالا ذکر شد نیاز به باز پس دادن ندارند.
انواع کمکهزینههای تحصیلی در کانادا:
- بورسیههای کشور مبدأ
- کمکهزینه تدریس TA Teaching Assisstantship
- کمکهزینه تحقیقاتی Reasearch Assisstantship RA
- بورسیه دانشگاهی برای دورههای مستر و دکتریBursaries
بورسیه خارج از دانشگاه مانند بورس ونیه
این بورس تحصیلی کانادا سالانه به ۵۰۰ دانشجوی کانادایی یا خارجی به مبلغ سالی ۵۰ هزار دلار اعطا میشود و فقط مربوط به دوره دکتری است.
بورس ترودو
این بورس تحصیلی کانادا سالیانه به ۱۵ متقاضی دوره دکترا داده میشود و مبلغ کل آن ۶۰ هزار دلار است.
بورس پست دکتری بنتینگ
این بورس تحصیل در کانادا نیز نوعی فلو شیپ بوده و سالی ۷۰ هزار دلار میباشد که به ۷۰ دانشجوی دورههای پست دکتری به مدت دو سال اعطا میشود.
بورس وزارت امور خارجه کانادا
این بورسیه نیز سالیانه به ۹۰۰ متقاضی اعطا میشود.
اقامت دائم کانادا بعد از تحصیل
روشهای عمومی
علاوه بر سیستم آموزشی قوی که کشور کانادا دارد، امکان گرفتن اقامت بعد ازاتمام دانشگاه برای ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا نیز از جمله نقاط قوت این کشور است. روشهای اقامتی که در همهٔ استانها قابلاجرا است 3 روش زیر است و علاوه بران دانشجو میتواند بر اساس استانی که دران تحصیلکرده شرایط اقامت را بررسی کند.
سیستم اکسپرس دینتری و فارغالتحصیلان بینالمللی در کانادا
- برنامه ی تجربه ی کانادایی (CEC)
- برنامه ی نیروی متخصص فدرال (FSWC)
- برنامهٔ نیروی فنی حرفهای فدرال (FSTC)
افرادی که واجد شرایط یکی از این سه روش هستند میتوانند یک پروندهٔ اکسپرس اینتری درخواست دهند. با انجام این کار امتیاز CRS به آنها تعلق میگیرد و وارد بانک اطلاعاتی داوطلبین میشود. این امتیاز بر اساس عواملی مانند آموزش، سابقهٔ کار و مهارت زبان و بسیاری از عوامل دیگر تعیین میشود. داوطلبان ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا بر اساس امتیازشان در بانک اطلاعاتی رتبهبندی میشوند و به داوطلبین با رتبههای بالا دعوتنامهٔ پذیرش (ITA) برای اخذ وضعیت اقامت دائم داده میشود.
برنامه CEC بهعنوان برنامهای که مبتنی بر امتیاز نیست و هر فردی که شرایط برنامه را برآورده کند میتواند بعد از یک سال کار بهعنوان نیروی ماهر در کانادا واجد شرایط CEC شود، جذابیت زیادی دارد. درنتیجه دانشجویان بینالمللی پس از فارغالتحصیلی که یک مجوز کار داشته باشند و حداقل برای یک سال در کانادا کار کنند میتوانند واجد شرایط این برنامه باشند. فارغالتحصیلان بینالمللی که شرایط برنامهٔ FSWC یا FSTC را نیز برآورده میکنند میتوانند پروفایلی برای بانک اطلاعاتی اکسپرس دینتری از طریق آن برنامهها ارائه نمایند.
روشهای استانی
علاوه بر روشهای گفتهشده، استانهای کانادا نیز از طریق برنامههای ویژه مهاجرتی خود متقاضیانی که در آن استان تحصیلکردهاند را دعوت به اقدام برای اخذ اقامت دائم میکنند. متقاضی پس از اخذ اقامت از طریق استان الزامی برای ماندن در آن استان نداشته و میتواند در هر نقطهای کار یا تحصیل وزندگی کند.
کار همزمان با تحصیل در کانادا
کار دانشجویی در محیط دانشگاه On campus
دانشجویان تماموقت که دارای ویزای معتبر تحصیلی هستند، میتوانید درهمان دانشگاه که پذیرفته شدند مشغول به کار شوند و نیازی به مجوز کار ندارند. برای کار دانشجویی کانادا SIN NIMBER نیاز است. نکته حائز اهمیت این است که پس از شروع کار در کانادا فقط ۳ روز مهلتدارید که این شماره را به اداره مهاجرت و شهروندی کانادا اعلام کنید. اقدام برای دریافت این شماره رایگان است.
کار دانشجویی در خارج از محیط دانشگاه Off campus
از تاریخ اول ژوئن ۲۰۱۴ دانشجویان داوطلب به تحصیل در دانشگاههای کانادا که بصورت تماموقت دارای ویزای تحصیلی معتبر هستند، میتوانند هفتهای ۲۰ ساعت درزمان های دانشجویی و نامحدود در زمانهایی که دانشگاه تعطیل است کار دانشجویی کند. برای کارکرده باید SIN NIMBER داشته باشید. نیازی به مجوز کار نیز نخواهید داشت.
نکته مهم: برای کار کردن بدون دریافت ویزای کار، دقت کنید که روی روادید تحصیلی کانادای شما یکی از دو عبارت زیر وجود داشته باشد:
May work 20 hrs per week off-campus or full-time during regular breaks if meeting criteria outlined in section186(v) of IRPR
May accept employment on or off campus if meeting eligibility criteria as per R186(f), (v) or (w). Must cease working if no longer meeting these criteria
اگر روی ویزای شما این عبارت وجود داشته باشد اجازه کار ندارید:
This permit does not permit the holder to engage in off campus employment in Canada
کار بهعنوان کارآموز در کانادا co–op student or intern
شرایط زیر لازم است:
ویزای تحصیلی معتبر
کارورزی باید جز برنامه تحصیلی باشد.
استخدام شما باید بخش ضروری از دوره در مؤسسات آموزشی معتبر در کانادا بوده و نامه تأییدیه از موسسه داشته باشید.
دوره کارورزی نباید بیشتر از ۵۰٪ دوره تحصیلی باشد.
کار همسر دانشجو در کانادا
تا زمانی که متقاضی اصلی شرایط تحصیلی خود را داشته باشد و ویزای تحصیلی او معتبر باشد، همسر متقاضی اصلی میتواند با داشتن ویزای کاری بهطور نامحدود در کشور کانادا کار کند. در این خصوص نیازی به دریافت ویزا یا اجازه یا اعلام جداگانه نیست. بدیهی است برای کار در کانادا باید SIN دریافت شود.
دورههای غیرمجاز برای کار در کانادا
اگر در دورههایی غیر از دورههای زیر تحصیل میکنید اجازه کار همزمان با تحصیل در کانادا را با حفظ شرایط خاصی خواهید داشت. قانون کار کانادا، کارفرمایان را مجاب میکند تا ازنظر دستمزد حداقل را رعایت کنند. در دورههای زیر اجازه کار حین تحصیل وجود ندارد:
دورههای پارهوقت
دوره دبیرستان
دورههای زبان
دورههای پیشنیاز general interest or preparatory courses
سین نامبر کانادا (Social Insurance Number)
یک شماره ملی ۹ رقمی منحصربهفرد است که برای هر فرد تازهوارد که اقامت دائم کانادا را دریافت نموده است و یا داوطلبان ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا افرادی که با ویزای کاری وارد کانادا گردیدهاند صادر میشود.
این شماره درواقع کد ملی در کاناداست که علاوه بر شناسایی افراد در کانادا، برای کلیه خدمات دولتی و معاملات کاربرد دارد. دانشجویان و همسران آنها که دارای اجازه کار (Work permit) هستند، پس از ورود به کانادا و انجام امور اولیه همچون اجاره منزل (مشخص شدن آدرس) میتوانند با پاسپورت و استادی پرمیت و یا ورک پرمیت به نزدیکترین دفتر Service Canada مراجعه نمایند و برگه حاوی سین نامبر را دریافت نمایند.
هزینه تحصیل در کانادا
داوطلبان تحصیل در دانشگاههای کانادا در مقطع لیسانس مستلزم معدل بالا و مدرک زبان انگلیسی هست بستگی به سابقهٔ تحصیلی متقاضی دارد. پذیرش در مقطع لیسانس برای کشور کانادا محدودیت رشته ندارد. در صورتی نداشتن نمرهٔ زبان کافی متقاضی میبایست ابتدا دورهٔ کالج زبان را بگذراند. دورهٔ تماموقت لیسانس در کانادا بین 3 تا 4 سال زمان میبرد.
تحصیل در مقطع فوقلیسانس و دکتری در کانادا:
پذیرش در مقطع فوقلیسانس و دکتری در کانادا، مستلزم معدل بالای ۱۳ و مدرک IELTS با نمره حداقل ۵ و داشتن یکی از مدارک GRE یا GMAT برای برخی از رشتهها است. پذیرش فوقلیسانس و دکتری نیز برای ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا در تمامی رشتهها ممکن است.
تحصیل به زبانهای انگلیسی و فرانسه
دانشجویان بینالمللی که قصدادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا را دارند ،میتوانند به یکی از دو زبان رسمی کانادا یعنی انگلیسی یا فرانسه تحصیل کنند.البته برخی مؤسسات آموزشی دروس را به هر دو زبان ارائه میکنند هرچند برای حضور در هر یک از سطوح تحصیلی تسلط کامل به هر دو زبان ضرورتی ندارد.
بورسیه تحصیلی در کانادا
بسیاری از دانشگاه های کانادا برنامههای کمکهزینه تحصیلی و بورس متنوعی برای دانشجویان خارجی داوطلب ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا را دارند و شناخت این بورسیهها از اهمیت بالایی برخوردار است.. Scholarships, grants, bursaries مدلهای مختلف بورسیه تحصیل در کانادا هستند:
Scholarships بر اساس شرایط درسی و تحصیلی متقاضی بوده و توسط منابع دولتی یا شرکتهای خصوصی یا دانشگاهها ارائه میشوند و به این نوع کمکهزینههای دانشگاهی اصطلاحاً فلوشیپ fellowship هم گفته میشود. برای دریافت این بورسیه تحصیلی کانادا، متقاضی باید دارای صلاحیتهای علمی مانند معدل بالا، مقاله، و نمره زبان انگلیسی یا جی آر ای مناسب باشد.
grants و bursaries مربوط به مواقعی هستند که دانشجو نیاز مالی داشته و از منبعی به آنها کمک میشود. در این موارد صلاحیتهای علمی دانشجو مدنظر نیست. این نوع کمکهزینهها کمتر برای دانشجویان بینالمللی در نظر گرفته میشود.
در مقایسه با کشورهای انگلیس، استرالیا و نیوزیلند کمتر است. برای کمک به هزینههای تحصیل بورسهای زیادی وجود دارد و بیشتر این بورسها برای مقاطع فوقلیسانس و بالاتر است ولی برای مقطع لیسانس هم تعدادی این بورسها وجود دارد که میتواند هزینه تحصیل در کانادا را کاهش چشمگیری دهد.
شهریه دانشجویان بینالمللی در کانادا: میانگین شهریه برای هرسال بین ۱۲۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ دلار
شهریه دانشجویان کانادایی: میانگین شهریه در هرسال بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار
شهریه دانشجویان کبکی در استان کبک: میانگین شهریه در هرسال بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار
چه افرادی از شهریه کانادایی بهرهمند هستند؟
شهروندان و افراد دارای اقامت دائم کانادا
افراد محافظتشده و خانواده وابسته آنها طبق قانون اداره مهاجرت کانادا (منظور افرای هستند که پناهنده کانادا شدهاند)
دانشجویان بینالمللی واجد شرایط
فرد بازدیدکننده از کانادا که از طرف وزارت امور خارجه در کانادا حضور دارد تا وظایف محول شده به او را انجام دهد. مانند سفرا و …
خلاصه هزینه زندگی در کانادا:
هزینه زندگی بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در ماه
شهریه بین ۱۲۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ در سال
حساب بانکی لازم برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا
در زمان اقدام برای ویزای دانشجویی جهت ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا ، متقاضی باید به افسر سفارت اثبات کند که تمکن مالی برای سال اول تحصیل ازنظر شهریه و هزینه زندگی را دارد. این مبلغ بهصورت زیر محاسبه میشود.
درصورتیکه مجرد هستید:
شهریه سال اول شما + ۱۲ هزار دلار
اگر متأهل هستید و همسر شمارا همراهی میکند:
شهریه سال اول شما + ۱۸ هزار دلار
اگر متأهل هستید و همسر و فرزند شمارا همراهی میکند:
شهریه سال اول شما + ۲۲ هزار دلار
دانشگاههای مورد تایید جهت ادامه تحصیل در دانشگاههای کانادا در سیستم وزارت علوم ایران
دانشگاههای گروه الف کانادا که دانشگاههای رتبه ممتاز در سیستم وزارت علوم ایران میباشند. |
1. دانشگاه دالهوزی Dalhousie University |
2. دانشگاه لاوال Laval University |
3. دانشگاه اچ ای سی مونترال (Montréal School of Higher Commercial Studies (HEC Montréal |
4. دانشگاه مک گیل McGill University |
5. دانشگاه مک مستر McMaster University |
6. دانشگاه کوئینز Queen’s University |
7. دانشگاه سایمن فریزر SFU Simon Fraser University |
8. دانشگاه مونترال Université de Montreal |
9. دانشگاه پلی تکنیک مونترال Universitié de Montreal Ecole Polytechnic |
10. دانشگاه آلبرتا University of Alberta |
11. دانشگاه بریتیش کلمبیا UBC University of British Columbia |
12. دانشگاه کلگری University of Calgary |
13. دانشگاه گلف University of Guelph صرفاً در رشتههای کشاورزی و دامپروری |
14. دانشگاه اتاوا University of Ottawa |
15. دانشگاه تورنتو University of Toronto |
16. دانشگاه ویکتوریا University of Victoria |
17. دانشگاه واترلو University of Waterloo |
دانشگاههای گروه ب کانادا که دانشگاههای رتبه ممتاز در سیستم وزارت علوم ایران میباشند |
1. دانشگاه کارلتون Carleton University |
2. دانشگاه کنکوردیا Concordia University |
3. دانشگاه کبک دانشگده عالی فنی Ecole de Technologie Supérieure, University of Quebec |
4. دانشگاه وسترن انتاریو The University of Western Ontario |
5. دانشگاه کبک Université du Québec |
6. دانشگاه گلف University of Guelph |
7. دانشگاه مانیتوبا University of Manitoba |
8. دانشگاه ساسکاچوان University of Saskatchewan |
9. دانشگاه یورک York University |
10. دانشگاه نیوبرانزویک University of New Brunswick |
11. دانشگاه رجینا university of Regina |
12. دانشگاه مموریال نیوفاندلاند Memorial University of Newfoundland |
13. دانشگاه ملی تحقیقات علمی کبک National Institute Scientific Research, University of Quebec |
14. دانشگاه وینزور University of Windsor |
دانشگاههای گروه ج کانادا که دانشگاههای رتبه ممتاز در سیستم وزارت علوم ایران میباشند |
1. دانشگاه آکیدیا Acadia University |
2. دانشگاه آگوستانا Augustana University College |
3. دانشگاه بیشاپ Bishops University |
4. دانشگاه براندون Brandon University |
5. دانشگاه براک Brock University |
6. دانشگاه کیپ برتون Cape Breton University |
7. دانشگاه لیکهد Lakehead University |
8. دانشگاه لورانتین Laurentian University |
9. دانشگاه مانت آلیسون Mount Allison University |
10. دانشگاه مانت سن ویسنت Mount Saint Vincent University |
11. دانشگاه کبک – مدرسه ملی مدیریت National School of Public Administration, University of Quebec |
12. دانشگاه نیپیسینگ Nipissing University |
13. دانشگاه کشاورزی نوا اسکوشیا Nova Scotia Agricultural College |
14. دانشگاه رایرسون Ryerson University |
15. دانشگاه سن آن Universite Saint – Anne |
16. دانشگاه سن پائول Saint Paul University |
17. دانشگاه سنت ماریز Saint Marys University |
18. دانشگاه سنت فرانسیس خاویر St. Francis Xavier University |
19. دانشگاه کینگز کالج The Kings University College |
20. دانشگاه لت بریج The University of Lethbridge |
21. دانشگاه سنت جرومز The University of St. Jeromes College |
22. دانشگاه وینیپگ The University of Winnipeg |
23. دانشگاه ترنت Trent University |
24. دانشگاه ترینیتی وسترن Trinity Western University |
25. دانشگاه مونکتون Universite de Moncton |
26. دانشگاه پرنس ادوارد University of Prince Edward Island |
27. دانشگاه کبک چیکوتیمی University of Quebec at Chicoutimi |
28. دانشگاه کبک هول University of Quebec at Hull |
29. دانشگاه کبک ریموسکی University of Quebec at Rimouski |
30. دانشگاه کبک تروسی ریویر University of Quebec at Trosi – Rivieres |
31. دانشگاه کبک آبیتیبی تمیسکامینگ University of Quebec, Abitibi – Temiscamingue |
32. دانشگاه شربروک University of Sherbrooke |
33. دانشگاه کالج سنت میشل University of St. Michaels College |
34. دانشگاه سودبوری University of Sudbury |
35. دانشگاه ترینیتی کالج University of Trinity College |
36. دانشگاه کالج سن بونیفاس University College of Saint – Boniface |
37. دانشگاه ویلفرید لوریر Wilfrid Laurier University |
سلام .بنده کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشگاه آزاد اسلامی هستم آیا میتونم جهت بورسیه دانشگاه های کانادا اقدام کنم .اول باید چکار کنم یا چه شرایطی برای اخذ ویزای تحصیلی لازم است؟
سلام
اگر من بدون همسر و فرزندان برای تحصیل اقدام کنم در مقطع ارشد با تمکن ۲۰۰ میلیون تومان آیا این پول خرج خواهد شد یا دانشگاه هزینه خوابگاه و غذا و… را تقبل می کند در شرائط بورسیه، و آیا کار دانشجویی کفاف هزینه ها را می دهد و اصلا به راحتی کار پیدا می شود؟ کارشناس رادیولوژی ۲۳ سال سابقه
سلام
جهت ادامه تحصیل در مقاطع بالا زمان اخذ آخرین مدرک تحصیلی بسیار مهم می باشد.بورسیه انواع متفاوتی دارد، در صورت دارا بودن شرایط مد نظر دانشگاه ممکن است بورسیه بعد از ترم یک به شما تعلق گیرد.
سپاس